Törökország - Kaputas BeachAntalya Tengerpart
Részletek
Törökország - Kaputas BeachAntalya Tengerpart
Részletek

Szaud-Arábia felfedezése

Szaúd-Arábia, Körutazás Szaúd-Arábiában, Rijád
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Körutazás
Leírás

Leírás:

?  Nem olyan régen nyitotta meg kapuit a turisták előtt
?  Sivatagok, oázisok, többszáz éves városok
?  Érintetlen természeti látványosságok

Olyan országok ajánlunk ezen az úton, melyek most nyit a turizmus számára. Érintetlen természeti csodák sokasága.
Prónay Gyula - Irodánk alapító tulajdonosa

Program:

1. NAP: BUDAPEST - RIJÁD

Elutazás Budapestről Szaud-Arábia fővárosába, Rijádba. Érkezés várhatóan az esti órákban. Autóbuszos transzfer a szállodánkba, szállás elfoglalása.

2. NAP: RIJÁD

Rijád a világ egyik leggazdagabb városa, otthont ad Szaúd-Arábia leggazdagabb múzeumának, a szaúdi királyság történetét bemutató világörökségi helyszínnek, valamint az ország legjobb szállodáinak és éttermeinek. A mai napon a reggelit követően megismerjük a fővárost. Elmegyünk az Al Rajhi Nagymecsethez imaidőben, és amennyire az számunkra lehetséges, betekintést nyerünk az iszlám vallás szokásaiba, tevékenységébe. A nagy mecset bonyolultan megtervezett, pazar művészettel és építészettel rendelkező épületekkel rendelkezik, kb. 18.000 ember befogadására alkalmas. A turistáknak szem előtt kell tartaniuk, hogy csak iszlám vallású emberek léphetnek be erre a vallási helyszínre. Ma esti szállásunk is Rijádban lesz.

3. NAP: RIJÁD- USHAIQER- SHAQRA- RIJÁD

Reggeli után elsőként a Rijádtól kb 200 km-re fekvő Ushaiqerbe utazunk. A legősibb település a régióban, jelentős találkozó pontja volt a Kuwaitból, Iránból és Irakból érkező és Mekkába tartó zarándokok számára. Az egykori épületek szinte érintetlenül megmaradtak, jellegzetes sárgás kőfalai és házai között sétálva mintha egy élő múzeumban sétálnánk. Megmaradtak a régi házak is de van jópár amelyet szépen helyreállítottak, jellegzetes najdi építészeti stílusban, háromszög alakú ablakokkal és tetőkkel, díszesen faragott ajtókkal. A hagyományörző falut elhagyva napunk második állomása Shaqra lesz. Rövid buszozással jutunk ide, ebbe az újonnan nyílt egyetemének köszönhetően dinamikusan fejlődő kisvárosba. Határában található oázis magánterület, ahova előre foglalással lehet csak bejutni. Késő délután megyünk vissza Rijádba, ahol ezt az éjszakát is töltjük.

4. NAP: RIJÁD- ALULA

Reggeli után kicsekkolunk a hotelből, majd menetrend szerint transzfer a repülőtérre és elutazás AlUlaba. A Wadi Al Qura észak-déli irányú völgyében fekszik, nyugaton a Harrat 'Uwayrid lávamezői és a Jebal Al Thumayid homokkő masszívuma között. Földalatti vízkészletei és stratégiai elhelyezkedése a tömjénút mentén azt jelentette, hogy ez a völgy fontos szerepet játszott az Arab-félsziget történelmében. Két ősi arab királyság szülőhelye is az i. e. 1. évezredből. Az Al-Ula Heritage Village (szellemváros) egy hagyományos arab falu, ahová az oázis lakói mintegy 8 évszázaddal ezelőtt költöztek, és egészen a XX. századig lakták. A völgy magasabb részére építették, hogy az esős évszakban előforduló árvizektől távol legyen. Maximális kiterjedése idején a városban több mint 1.000 házat tartalmazott, amelyeket egymás mellé építettek, így a lakosság védelme érdekében falat képeztek a város körül. A falu közepén ma is áll egy kis erőd, amely Musa Ibn Nusayr erődként ismert. Megtekintjük a naplementét a fenséges Elefánt-sziklánál, majd elfoglaljuk szállásunkat AlUlaban.

5. NAP: HEGRA

Reggeli után a mai napon a másik arab királyság központját, Hegrát nézzük meg. Hegra a Szaúd-Arábiai Királyság legikonikusabb történelmi helyszíne, és az első, amelyet 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak. A Nabateus Királyság lakói arab kereskedők voltak, akik aktívan részt vettek az ókori Jemenből származó tömjénkereskedelemben, amelyből nagy gazdagságra tettek szert. A Nabateus Királyság a Kr. e. II. századtól a Kr. u. II. század elejéig fejlődött. A terület kiterjedt megtelepedésére a Kr. u. I. században került sor, amikor a nabateus király, IV. Ar?tes Philopatries uralma alá került, aki Madain Salehet tette a királyság első fővárosává, még az 500 km-re északra fekvő Petra előtt. A XIX. század elején az oszmánok vasútállomást építettek Madain Szálehben, amely a Damaszkuszt a szent várossal összekötő Hejaz vasútvonal mentén feküdt. A nap végén visszatérünk szállásunkra AlUlaba.

6. NAP: ALULA - TABUK

Reggeli után kicsekkolunk a hotelből és autóbusszal az észak-nyugatra fekvő Tabukba utazunk. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid pihenő után séta a városban. Tabuk tartomány az egész Arab-félsziget leggazdagabb történelmével rendelkezik, és megérdemelt egy olyan múzeumot, amely kiemelte rendkívüli örökségét. 2019 óta a látogatók megcsodálhatják néhány lenyűgöző műtárgyát, az e célból felújított régi Hidzsáz vasútállomás épületéből kialakított múzeumban. Szállás Tabukban.

7. NAP: TABUK- DESI-VÖLGY- ,,GRAND CANYON"- TABUK - DZSIDDA

Reggeli után a mai napon egy lenyűgöző természeti látványban lesz részünk. Szaúd-Arábia természeti ékköve, a Wadi Qaraqir - más néven Wadi Deise - egy 15 km hosszú kanyon, amely a Jebel Qaraqir hegységben fut, egy oázisban, ahol kristálytiszta folyóvíz található. Ez a természeti csoda sokáig jól őrzött titok volt a felfedezők körében, mielőtt a közeli Deise városába vezető út megépült volna. Mára ez a természeti csoda Szaúd-Arábia egyik kötelező látnivalójává vált. A név azt jelenti, hogy szakadás, mivel itt a földet szó szerint szétszakították a tektonikus erők. Ez az oka annak, hogy ezt a helyet Szaúd-Arábia Grand Canyon-jának is nevezik. Egy ösvény viszonylag könnyen megközelíthetővé teszi a kanyon északi részét, ahol az Al-Shaq lenyűgöző képe tárul elénk. A sziklák peremét óvatosan megközelítve alattunk a 300 méteres mélység előttünk a páratlan szépségű táj. Este transzfer a repülőtérre és repülés Dzsidda városába. Érkezés után elfoglaljuk szállásunkat.

8. NAP: DZSIDDA - BUDAPEST

Reggeli után városnézésre indulunk Dzsiddában. A város neve ,,nagymamát" jelent, mert a hiedelmek szerint itt temették el Évát. Az ország jelentős kereskedelmi központja, kikötője, ahova zarándokok ezrei érkeznek továbbutazva Medinába és Mekkába. Az Óvárosban sétálunk, ami az UNESCO világörökség része. Lenyűgöző oszmán házai korallból készültek. Az Al Alawi Souq, a régi negyed piaca, ahol füstölőket, ékszereket, kávét és ruhákat is árulnak. Az Al Tayebat Múzeumban iszlám előtti idők relikviái kerültek kiállításra. Tengerparti városban nem hagyhatjuk ki a halpiacot sem, ahol a friss fogások halai cserélnek gyorsan gazdát. Szabadidő után a menetrend függvényében este transzfer a reptérre és hazautazás Budapestre. Érkezés Budapestre éjfél körül.

Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák

Ellátás: Reggeli + 2 vacsora + fak. vacsora

Közlekedés: Repülővel

Foglalható időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Szűrés
Indulási időpont Időtartam Szobatípus Ellátás Ár Megjegyzés rovat
2024-10-12 - 2024-10-19 6 éj 2 ágyas szoba leírás szerint 1.440.000 Ft Ft/fő, 2 ágyas szoba
Kérjük adja meg az utazók létszámát
Szűrés
Felnőttek:
Gyermek:

Hasonló ajánlatok